Alert: Your browser does not support full functionality of our app and you may experience certain errors. We recommend that you use Chrome, Firefox or Internet Explorer Edge instead.

Marta Shanti

Música d'autora

NIT DE GUERRA · Segon senzill d'On comença el camí - [Per què's i com's]

NIT DE GUERRA [Segon senzill On comença el camí]

This video is being processed
NIT DE GUERRA és un cant d’homenatge a totes les persones que van lluitar i donar la vida per la llibertat de Catalunya.
NIT DE GUERRA és un cant d’homenatge a totes les persones que van lluitar i donar la vida per la llibertat de Catalunya; i per totes les persones que continuen – a dia d’avui – lliurant batalles arreu del món per la llibertat dels seus pobles.

Em fa mal veure com, mica en mica, ens allunyem de l'essència que ens configura i la neguem. Com es maltracta la llengua; com oblidem la història i com aigualim la nostra cultura. Patim un complexe d'inferioritat greu com a nació, i jo no puc fer més que procurar alçar el cap ben satisfeta (cofoia) de qui sóc i de qui som. És per això que la meva Música també parla del passat, del present i del futur de la nostra nació, del nostre país, de la nostra cultura.

NIT DE GUERRA fa una reflexió sobre tots els sacrificis que ens han permès sobreviure fins a dia d’avui, en una cançó plena de referents de la història de Catalunya i dels símbols culturals i socials que ens identifiquen. Un estil que evoca la lírica de la Nova Cançó a Catalunya.

Les lluites es guanyen col·lectivament i per això és tan essencial unir forces per la llibertat de Catalunya, continuem sota l’opressió del govern espanyol tot i que no se’n faci tant de ressò. La guerra silenciosa continua avançant i l'estat espanyol té molt clars els seus objectius, els seus recursos i les seves victòries palpables sobre el terreny. Tanmateix una gran massa social de catalans i catalanes han oblidat el conflicte, han oblidat que continuem en lluita encara que sigui psicològica, i no caiguin bombes. Matar l'essència és morir en vida i això pretenen els qui molt bé defineixen les polítiques de l'estat espanyol tot fent populisme i omplint-se la boca de la gran batalla entre dretes i esquerres. Espanya, contra Catalunya, està sempre unida. I no ens equivoquem, tot allò que no suma, resta. És a dir, els qui la ignoren i la menystenen com a nació (tot i que no l'ataquin directament) també destrueixen l'essència i erradiquen la nostra existència.
Tenim història, tenim memòria i tenim Amor. Ignorar durant més temps el GENOCIDI CULTURAL QUE FA ESPANYA SOBRE CATALUNYA és cavar la nostra tomba.

Moltes de les persones que conec amb més coneixements de la història, amb més consciència política i ambla voluntat més intacta tenen més de 65 anys. Si no els escoltem, si no ens escoltem com a societat, com a persones. El nostre futur morirà amb els qui han perdut la vergonya de dir el que pensen; de viure plenament en català; de no creure's els discursos falsos de molts polítics/ques i tertulians/es espanyols i catalans (bé, aquí obro polèmica, però penso que qui no és essencialment català en tarannà, pensament, llengua, memòria, no és autènticament català. Aíxi que els polítics i polítiques i tertulians i tertulianes que traeixen Catalunya fent servir la seva llengua, no són catalans/es). 

He aprofitat per escriure molt del que penso, i potser no té explicat algunes de les curiositats de quan vam gravar el videoclip. Com que, per exemple, el nostre baixista no hi era aquell dia i va venir a gravar amb nosaltres una amiga meva que és actriu. Tampoc n'he dit res de que aquest va ser el segon i últim videoclip que vam gravar amb el Borja Olalla, perquè va decidir canviar de feina i dedicar la seva energia a fer realitat els seus somnis.

Sempre pots venir al proper concert, i t'ho explico tot en persona. 

Viu la cançó. Gaudeix el vídeo. Sente't part de tot això que creo i sóc.